SKRIVA - KÄLLHÄNVISNINGAR OCH SÅDANT

 

 

VAD?

När man hämtar fakta från en källa måste man alltid berätta att man gör det. (En källa kan t.ex. vara en Internetsida, en bok eller en person.) När man berättar att man hämtat fakta från en källa kallas det att källhänvisa. Om man källhänvisar måste det också finnas en källförteckning sist i uppsatsen. Det kan aldrig finnas enbart källhänvisningar eller enbart en källförteckning.

VARFÖR?

Det finns flera anledningar att källhänvisa. För det första ger det läsaren möjlighet att kontrollera om det som står i texten verkligen är sant (eller i alla fall om någon annan påstår att det är sant). För det andra kan den som inte källhänvisar bli anklagad för fusk, eftersom han eller hon använt någon annans arbete utan att berätta det. (Om du tycker att det inte kan spela någon roll om man ”lånar” en mening eller två från någon annan, fundera på var gränsen går. Vore det ok att ”låna” hela arbetet från någon annan? 15 meningar? 10?)

HUR?

Tänk dig att du hämtar fakta från en text. Oavsett hur många meningar du skriver från din källa, ska det finnas en källhänvisning direkt efter att du slutat använda källan. Om du – längre fram i arbetet – vill använda samma källa igen måste du källhänvisa igen. Tre uppgifter måste finnas med när du källhänvisar från en bok, nämligen författarens efternamn, tryckår och sidnummer, och dessa uppgifter sätter man inom parentes. Det kommer då att se ut så här (Clenow 2007: 14). Om man källhänvisar till en Internetsida måste hela sidadressen finnas med. Det ser ut så här (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1423544.ab). Dessutom kan man skriva att författaren Clenow skrev 1997 på sidan 14 att… och då slippa parentesen.

Det finns ytterligare ett sätt att skriva källhänvisningar, nämligen genom en fotnot, men för att inte blanda ihop metoderna hoppar vi över denna metod här.

Källförteckningen ska innehålla samtliga uppgifter läsaren kan behöva för att själv kunna skaffa boken eller kontrollera källan. Nedan ser du hur källförteckningen ska se ut om källan är en bok alternativt en Internetsida:

Källförteckning

Christie, Agatha, Tio små negerpojkar. Stockholm: Bonniers, 1957.
Ohlsson, Per-Ola, Österman, Hans, ”Världsartisten häktad för våldtäkt”, i: www.aftonbladet.se, den 8 december 2007, klockan 14:41.

 

CITAT ELLER EGNA ORD?

All fakta som du använder ska du skriva med dina egna ord (kommer du ihåg det jag brukar berätta om "osmos"?). Det lättaste sättet att göra detta är att läsa igenom den faktatext du vill använda och sedan skriva det du kommer ihåg (med stängd bok/släckt skärm). Då kommer du förmodligen skriva det viktigaste från källan, och du kommer definitivt att skriva med egna ord.

I ett undantagsfall kan det tänkas att det är viktigt att faktauppgifterna återges exakt så som det stod i källan. Då markerar man detta med citationstecken. ”900 av elefanterna var ljusröda.”, och givetvis källhänvisar man även i detta fall.