SKRIVA - NATIONELLT PROV

 

 

VAD?

Det nationella provet i svenska görs sista terminen på B-kursen i svenska. Samtliga gymnasielever i hela landet gör det nationella provet. Provet består av två delar, en skriftlig och en muntlig. Båda delarna har samma tema, t.ex. "Språk som bro och barriär". Här kan du se tidigare teman. Till proven hör ett texthäfte, som innehåller tidningstexter, sångtexter och andra texter. Alla texterna är baserade på det aktuella temat.

DEL 1

Det första provet är muntligt och genomförs under en eller flera lektioner. Provet innebär att du håller ett föredrag på det givna temat. Exakt vad ditt föredrag ska handla om är ditt beslut (så länge det finns en koppling till temat). I temat "Språk som bro och barriär" skulle ditt föredrag kunna handla om invandrarspråk, schacktermer eller bebisspråk. Texthäftet används bara som möjlig insprirationskälla. Det är viktigt att du själv kommer på ditt föredragsämne. Betygskriterierna är exakt samma som de vi använt för alla andra föredrag under hela kursen.

Förberedelse:

Håll ditt föredrag för dig själv (och helst för någon annan) flera gånger.

De vanligaste missarna är att man håller ett för kort föredrag, att man inte gör någon bra inledning/avslutning, samt att man har så dåligt koll på innehållet att man stirrar ner i manuset. Dessa missar görs av några elever varje provtillfälle. Se till att det inte är du.

 

DEL 2

Det andra provet är skriftligt och genomförs under ett förutbestämt provtillfälle i hela landet. Du har fem timmar till ditt förfogande (men de flesta skriver inte så länge). Det finns cirka nio uppgifter att välja mellan som du får vid provtillfället. Du ska välja en av dessa. De testar alla olika typer av texter (se uppställningen nedan). Det är viktigt att du känner till vad som gör din text till t.ex. en debattartikel, samt vilka krav som då ställs på ditt språk. Här kan du se några tidigare uppgifter, hur några elever har löst uppgifterna samt hur uppsatserna har bedömts.

Förberedelse:

Läs igenom texthäftet (du behöver inte kunna innehållet utantill) och ta med det till provet.

Se till att vet hur man gör källhänvisningar och hur man gör en källförteckning.

Se till att du vet hur man skriver med egna ord, samt hur man citerar (vilket ska göras sparsamt).

Se till att du är stensäker på hur man styckeindelar.

Se till att du vet hur de olika texttyperna ska skrivas.

Läs igenom uppgiften noggrannt, och pricka av så att du har gjort det som står i uppgiften.